Waar sta jij op jouw levensweg?

Hoe vaak lees je niet: “Word een betere versie van jezelf, groei, ontwikkel je!” Teksten die me soms positief stemmen maar ook zo vaak rebels maken.
Hoezo moet ik me verbeteren? Ik ben toch goed zoals ik ben?

Janneke Verbakel, managing partner en docent myHBMcenter, vertelt:

Waar het voor mij over gaat bij zelf-ont-wikkeling en bewustwording, is eigenlijk het volgende: het re-connecten en opnieuw ontmoeten met wie ik altijd al was en diep van binnen ben. Dat is een intense, soms prachtige en soms pittige, weg die ik bewandel.

Hoe doe jij dat?

Voor mij is het belangrijk de richting te weten om goed in beweging te zijn. Alleen welke stip is dat aan de horizon? Is dat een korte termijn stip of ligt deze verder weg? Liggen korte- en lange termijn in elkaars verlengde of werken ze mogelijk contraproductief? Het is mij zeker niet altijd duidelijk of ik nog helemaal de juiste weg bewandel.

Om dit vanuit een ander perspectief te bekijken, heb ik laatst de volgende oefening gedaan: Stel dat we in plaats van de toekomst inkijken, de tijd eens zo’n 20 of 30 jaar vooruit spoelen om dan terug te kijken naar hoe jij je leven hebt geleefd. Wat wil je dan graag zien? Welke verlangens, stappen wil jij dan verwezenlijkt hebben in dit leven?
Confronterend en verhelderend vond ik deze manier van kijken.

Verhelderend omdat ik dan terugzie dat de wereld mogelijk wat mooier is geworden doordat ik naast anderen heb mogen lopen. Mensen weer meer contact hebben kunnen maken met hun eigen uniekheid en samenspel tussen hoofd en hart. Ze houvast, kracht en ruimte hebben gekregen om hun eigen weg verder te vervolgen.

Als dat is wat ik in de wereld om me heen graag wil zien, heb ik dat ook te zien in mijn eigen wereld, toch? Ja en dat deel van de oefening maakte het confronterend en pijnlijk. Het terugkijken deed me inzien dat het betekende dat ik een nieuw deel van mijn weg had te ontdekken terwijl ik nog helemaal niet weet wat ik precies ga tegenkomen. Dat het nodig was los te laten wat mij niet meer diende terwijl ik er ook zo aan gehecht ben.
En toch is dat hetgeen ik heb te doen. Want als ik eenmaal iets weet, heb ik er ook naar te handelen.

Vandaar dat ik iedere dag kleine stappen zet op dit nieuwe deel van mijn weg. Mijn richting voor de komende tijd is dan ook: “Accept what is, let go of what was and have faith in what will be.”

Wat wil jij nu zien als je terugkijkt vanuit de toekomst?