“Voor gevorderden, zijn veel metingen best goed te sturen”

Karin van Oosten is eigenaresse van haar praktijk Improve!. Voor haar coaching en opdrachten voor haar klanten nam zij al langere tijd assessments af en merkte dat, voor de gevorderden, deze vaak een bepaalde richting in te sturen zijn door gewenste antwoorden te geven. Bijgesprongen door enig scepsis kwam zij in contact met de ACT©-meting. Onderstaand lees je over haar ervaring.

“Ik geef het toe. Ik, als voormalig scepticus in alles wat met persoonlijkheidstests en assessments te maken heeft, geloof in een persoonlijkheidsmeting. De ACT©-meting zet al je ideeën over lange vragenlijsten en doorzichtige (beïnvloedbare) tests opzij. Dit is compleet anders. En het werkt.

Ondernemers die niet weten hoe de volgende stap te maken met hun bedrijf, managers die knel zitten en teams die botsen. Ik ben het in mijn werk als HR- en organisatieadviseur al vaak tegengekomen. Steeds was het een lastige zoektocht naar de onderliggende reden ervan. Totdat ik over Human Being Management (HBM) leerde en de ACT©-meting ontdekte.

Geen makkelijk publiek

Drie jaar geleden werd ik door iemand uitgenodigd om meer over de ACT©-meting te leren. Die persoon had aan mij geen makkelijk publiek, want ik was nogal sceptisch over dergelijke tests en assessments. In mijn beleving waren ze te lang en te doorzichtig. Door goed na te denken, kun je veel tests in een bepaalde richting sturen. Maar dit is anders, werd me verzekerd. Vooruit dan. Laat maar eens zien.”

Ben je net zo sceptisch als ik was en wil je metéén weten wat de ACT©-meting oplevert? Scroll dan naar beneden, naar ‘Wat het je oplevert’. Daarna ben je vast wel benieuwd naar hoe het werkt!

Plaatjes?!

‘Wil je er één maken? Dan kun je het gelijk zelf ervaren.” Prima. Ik kreeg plaatjes te zien en moest op basis daarvan bepaalde keuzes maken. Wat is dit nou, plaatjes? En waarom wordt dit gevraagd? Wat is de consequentie van mijn keuzes? Ik had werkelijk geen idee. Het aspect ‘beïnvloedbaar’ vloog dus al direct uit het raam.

Zo snel, zo treffend

Ook ‘te lang’ was niet van toepassing, want na 12 minuten was ik klaar en 5 minuten later had ik het rapport voor mijn neus. En het klopte! Wat ik over mezelf terug las was bijzonder treffend. Maar naast de herkenbare eigenschappen werd ik ook verrast door persoonlijkheidskenmerken waar ik me niet bewust van was, maar die wel degelijk terug te brengen zijn naar zaken waar ik tegenaan loop of die me veel energie kosten. Nu begreep ik ineens waarom.

“Na 12 minuten was ik klaar en 5 minuten later had ik het rapport voor mijn neus. “.

Intuïtie

Ik ben me drie jaar geleden gaan verdiepen in deze materie, heb opleidingen gevolgd en het sindsdien ook al vaak in praktijk gebracht bij met name ondernemers, managers en teams. Maar ook particulieren of werknemers met een vraagstuk kan ik prima helpen.

Hoe het precies werkt met die plaatjes? Tja, inhoudelijk blijft het complexe materie. Maar het gaat erom dat je beslissingen met het onbewuste deel van je brein maakt. Dit deel is verreweg het grootste in verhouding tot je cognitieve brein, van waaruit je bewuste beslissingen maakt.

Doordat je gedwongen wordt om juist vanuit je onderbewuste keuzes te maken, toon je je ware persoonlijkheid en niet hetgeen je in de loop van je leven en carrière is aangeleerd.

Sterke kenmerken en schaduwkanten

Die aangeleerde patronen zijn overigens vaak geen probleem, tótdat er druk op komt te staan. Dan voel je dat je vreselijk veel moeite moet doen, dat het een energielek is. Het kan leiden tot werkstress, uitgeblust raken en/of stagnatie in je carrière of eigen bedrijf.

De ACT©-meting is dan een ideale manier om inzicht te krijgen in hoe dat komt. In welke sterke kenmerken en welke schaduwkanten je hebt. Zodra je dat weet, kun je er ook rekening mee houden en aan werken.

Wat het je oplevert

De ACT©-meting levert je dus veel inzicht op. In jezelf, waar je goed in bent, maar ook waarom sommige dingen zoveel energie kosten, niet lekker lopen of steeds niet lukken. Je hebt handvatten waar je mee aan de slag kunt, om te verbeteren of om keuzes te maken in je bedrijf of carrière.

Individuele ACT©-metingen van individuen in een team kunnen bovendien een helder beeld van de groepsdynamiek geven. Hoe communiceren we? Hoe nemen we besluiten? Wie kan het beste welke rol op zich nemen? Deze inzichten zorgen voor een hechter en sterker team.

Het draait om geluk

Maar waar het eigenlijk allemaal om draait, is geluk. Human Being Management, van waaruit de ACT®-meting is ontstaan, is erop gericht om mensen gelukkiger en (daardoor) organisaties succesvoller te maken. Daar geloof ik echt in. Dat je gelukkiger én succesvoller bent wanneer je doet wat bij je past. En dat gun ik jou ook. Neem gerust eens contact met me op als je er meer over wilt weten.”

Ook leren werken met de ACT©-meting? 

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. Het zelf ervaren van de meting is één van de opties die we graag met je bespreken.