Van bewustwording naar verantwoordelijkheid

Vanuit zijn ‘heerlijke thuis’ in Venlo hebben we telefonisch een gesprek over wat Human Being Management (HBM) is voor HR professional en coach Paul Joosten. Hij werkt als zelfstandige met als reden dat hij geen onderdeel meer wilde zijn van een systeem dat hem niet (meer) paste. De procedures, de macht en de hiërarchie binnen organisaties stond hem steeds meer tegen. Paul wil op een onafhankelijke manier binnen bedrijven het verschil maken, omdat hij van mening is dat de noodzaak hoog is. Juist in deze tijd waarin mensen zichzelf tegenkomen, wil hij met zijn bedrijf MOVE iets in beweging zetten: de mens als waarde zien en niet als hulpbron. Het vertrouwen en de bevlogenheid spat er van af. Dat is niet altijd zo geweest.

Paul heeft veel verschillende HR functies gehad bij veel verschillende bedrijven in verschillende sectoren, dus hij stapt makkelijk bij bedrijven binnen met deze brede kennis en ervaring. Toch is hij in zijn carrière vaak zoekende geweest. Het voelde vaak niet goed. Regelmatig heeft hij zich afgevraagd of de rol wel bij hem paste.

Stuurloos

Tweemaal heeft hij te maken gehad met gedwongen werkloosheid. De tweede keer was in 2012 door een faillissement. “Ik vond het verschrikkelijk om zo stuurloos te zijn. Ik wilde zelf het stuur in handen en niet meer afhankelijk zijn van de omgeving. Uiteraard vond ik dat ook heel spannend. Ik ben in organisaties meer gaan onderzoeken waar ik energie van kreeg en dat was met name recruitment, arbeidsmarktcommunicatie en de ontwikkeling van medewerkers. Begin 2019 was het tijd om mijn eigen bedrijf te beginnen.”

Vertrouwen

“Ik ben al eerder voor mijzelf begonnen, maar dat was niet vanuit een intrinsieke motivatie. Die voel ik nu wel. Ik weet heel goed wat ik te brengen heb. Ik kan leidinggevenden helpen om anders naar hun medewerkers te kijken en ze begeleiden in hun eigen talentontwikkeling. Ik liep zelf vaak vast omdat ik te weinig ruimte voelde om te kunnen doen wat ik wilde: het creëren van een klimaat waar mensen zichzelf kunnen zijn. Vertrouwen is daarin belangrijk. Het vertrouwen in elkaar en bovenal jezelf. Dat heb je nodig om uit het systeem te stappen. Mijn motivatie kwam door een beeld dat soms in mij opkwam waar ik niet blij van werd en dat was een sikkeneurige oude man die nooit de verandering durfde door te zetten waar hij zo naar verlangde”, zegt hij lachend.

De juiste energie

“De doorslag is geweest toen ik met de HBM filosofie in aanraking kwam en de ACT©-meting deed. Hierin werd alles zichtbaar en vooral in een tweede ACT-gesprek viel er veel op zijn plek. Ik hecht veel waarde aan het instrument. Het geeft je richting om in je kracht te gaan staan. Ik had mij in de jaren daarvoor veel aangepast en dat kost op den duur teveel energie. (Onbewuste) ervaringen uit het verleden kunnen mensen verhinderen om tot bloei te komen. Dat was bij mij ook zo en omdat ik mij bleef verzetten ontstond er de verkeerde energie. Ik ben bijvoorbeeld sterk analytisch, maar van nature past dat niet bij mij. Toch heb ik er wel veel aan gehad en omarm ik het steeds meer. Tevens ben ik mij nu veel meer bewust van mijn talenten. Hoe meer ik vanuit deze energie handel, hoe meer het vanzelf gaat”.

“De doorslag is geweest toen ik met de HBM filosofie in aanraking kwam en de ACT©-meting deed. Hierin werd alles zichtbaar en vooral in een ACT-gesprek viel er veel op zijn plek”.

Floreren

“Al jaren pleit ik voor dienend leiderschap waarbij je de mens centraal stelt. Ik kreeg vaak te horen dat dat te soft was, maar ik ervaar het nu zelf in mijn eigen praktijk hoe ik de mensen zie floreren. En dat zorgt ervoor dat ik nog meer durf te gaan staan voor mijn visie. Het heeft tijd nodig. Ik ben onderdeel van een olievlek die zich langzaam verspreid. Hoewel het nu wel wat sneller gaat door corona. Ik spreek bijvoorbeeld geregeld mensen die gek worden van het thuiswerken. Dat heeft verschillende redenen. Soms missen ze bijvoorbeeld het informele contact met de collega’s en/of de intrinsieke motivatie voor het werk. Het kost ze teveel energie. Ik zie mensen vastzitten, strugglen en/of gespannen zijn. Ik hoop van harte dat deze mensen vanuit zichzelf in beweging komen. Want ook zij hebben wel degelijk iets te brengen en ik verbind ze graag met dat wat ze van nature makkelijk af gaat.

In je kracht staan

Hij eindigt nog met een mooie anekdote” Destijds, toen mijn dochters nog klein waren, zat ik best wel eens niet lekker in mijn vel aan tafel. Een van mijn dochters zei dan: ‘Pap, dan neem je toch gewoon ander werk’. Nu bekijkt een van mijn dochters onlangs mijn website voor haar studie en zegt: ‘wow pap, je bent zo’n mooi werk aan het doen en het maakt je zoveel vrolijker!’. Dat raakt mij en daar doe ik het voor!”

Paul Joosten