Je komt sneller tot de kern

Pieta Moret begeleidt werkgevers en hun medewerkers met verschillende vraagstukken: re-integratie 2e spoor, (loopbaan)coaching, outplacement en detachering. In 2018 heeft zij HBM Individueel gevolgd en is ze vrij snel, enthousiast als ze is, met HBM-Verdieping verder gegaan. Wij waren benieuwd wat het haar heeft gebracht en stelden haar een aantal vragen.

Wat maakt dat je vrij snel na HBM Individueel ook HBM Verdieping bent gaan volgen?
Ik had nog weinig gesprekken gedaan, maar merkte al wel direct dat ik andere gesprekken had met de klant. Daarnaast werd ik ook nieuwsgierig naar meer omdat ik de ACT® meting veel in mijn werk inzet. En ik had soms het idee dat ik de klant tekort deed omdat ik nog niet alle lagen kende van het bord. Mijn collega had HBM Verdieping al gedaan en was erg enthousiast.

Op welke manier kom je nu verder met de klant?
Ten eerste kom je echt sneller to the point doordat je andere vragen stelt. Vragen die ik normaal niet echt stelde. Daar is trouwens ook veel aandacht voor in de opleiding. Na de HBM Individueel opleiding weet je van iemand wat hij of zij wel of niet leuk vindt en waar hij of zij wel of geen energie van krijgt. Na HBM Verdieping weet je ook waarom dingen mogelijk niet of wel ontwikkeld zijn (in een bepaalde fase van zijn/haar leven) en hoe de aspecten onderling met elkaar samenhangen. Dat maakt dat je met de klant de diepte in kunt en dat is in mijn werk erg belangrijk.
In de opleiding ben ik natuurlijk ook met mezelf aan de slag gegaan. Dus je bent je ook meer bewust van je eigen projectie. Je kijkt tenslotte door je eigen bril.

Kun je een concrete ervaring benoemen na het volgen van HBM Verdieping?
Ik had een gesprek met een klant die de ‘Communicator in de voorkeur’ had, dubbel gelegd, maar hij liep wel tegen een communicatieprobleem aan in zijn werk. Dat bleek te worden veroorzaakt door zijn onmacht vanuit de ‘Strateeg in de schaduw’, dubbel gelegd. Hij had namelijk hele goede argumenten, goed onderbouwd, om niet te hoeven veranderen. De Communicator versterkt, in deze, de schaduwwerking van de Strateeg. In HBM Verdieping ga je veel aan de slag met de aspecten en hoe die elkaar verzwakken en elkaar versterken.

Heeft het je gebracht wat je hoopte?
Ja zeker. En de klanten zijn ook erg onder de indruk. Sommigen hebben ook gesprekken met een psycholoog en zijn dan verrast over mijn inzichten en vraagstelling tijdens de terugkoppeling van de ACT®-meting…

“Met de ACT-meting kom je echt sneller to the point doordat je andere vragen stelt. Vragen die ik normaal niet echt stelde.”