Binnen 30 minuten de vinger op de zere plek

Ben je coach, begeleider, therapeut en herken je dat je soms meerdere gesprekken nodig hebt om te achterhalen waar iemand écht last van heeft? Dat je werkt met je cliënt maar het lastig is de onderliggende thematiek te achterhalen?

Vaak werkt het om meer te werken vanuit het perspectief van de cliënt om hem of haar op innovatieve manier te kunnen supporten. Mogelijk zoek je daarbij innovatieve manieren om de cliënt daadwerkelijk in zijn of haar ontwikkeling te ondersteunen.

Maaike Pronk, gecertificeerd HBM Professional en docent vertelt:

“Er komen mensen bij mij die het heel zwaar hebben en dan ben ik binnen een half uur ter plekke.

Confronterend, maar vaak zo’n opluchting. Ze zien direct hoe het zit en we bespreken wat we er aan kunnen doen”

Symchetypische beelden

Het snel tot de kern komen van het probleem, komt door de inzichten van een tool die jou als coach ondersteunt. Deze tool heet de ACT©-meting. Het gebruik van woorden in combinatie met symchetypische beelden maakt deze meting uniek.

De beelden uit de meting zijn namelijk multi-interpretabel. Het kiezen of niet kiezen van een beeld laat zien wat het beeld voor jou onbewust representeert. Ieder symchetypisch beeld heeft voor de één een positieve associatie, voor de ander is de associatie negatief. Zo is één van de beelden uit de ACT©-meting voor velen een schreeuwer, terwijl anderen in dit beeld een goede spreker zien.

De mismatch tussen beleving en cognitie

Op beelden reageren we impulsiever, zonder na te denken, terwijl teksten vooral op cognitief niveau binnenkomen. De kern van de ACT©-meting is dat een combinatie van beelden (beleving) en competenties (cognitie), zichtbaar maken of de gekozen competenties daadwerkelijk bij de innerlijke kracht van iemand horen.

Zo kan iemand een beeld afgekeurd hebben, maar wel een competentie toebehorend aan het beeld gekozen hebben. Komt er druk op deze persoon te staan, dan is de kans groot dat deze competentie intensief zal worden ingezet en mogelijk negatief zal vervormen.

Denk bijvoorbeeld aan de normaal zo beheerste leidinggevende, die onder druk plots autoritair gedrag gaat vertonen. Het gebruik van de ACT©-meting stelt je in staat de ander een spiegel voor te houden en te laten ontdekken wie hij/zij écht is en hoe dit het dagelijks leven van hem of haar beperkt, bekrachtigt en bepaalt.

Ervaringen uit de praktijk

De ACT©-meting wordt veel ingezet door coaches die zich bezighouden met thema’s als loopbaan, transformatie, en leiderschap. Ook HR-professionals weten hun weg naar de meting te vinden. Onderstaand lees je enkele ervaringen:

“Het werken met ACT© geeft mij de mogelijkheid snel toegang tot het onbewuste te krijgen en inzichtelijk te maken wat de (on)bewuste strategieën zijn voor iemand om te overleven. Ook laat het de cliënt zien hoe het komt dat het onbewuste steeds weer kiest om deze survival-strategieën in te zetten zonder zich af te vragen of dit nog steeds het juiste is. Dat terwijl er ook zoveel andere mogelijkheden zijn.”

“Eindelijk een tool die het mogelijk maakt waardevrij de kracht van de mens te laten zien. Het verschil te kunnen laten zien tussen aangeboren en aangeleerde talenten waardoor je cliënt het niet alleen snapt waarom hij zich voelt zoals hij zich voelt, maar ook weet welke mogelijkheden er nog allemaal zijn.”

Zelf aan de slag met de ACT©-meting

Wil je leren werken met ACT©-meting? Bekijk hier de pagina van de opleiding HBM & ACT© Basis.