ACT© voor het stimuleren van leren en ontwikkelen bij 350 medewerkers

Sinds 2020 zet Christianne Bongers, oprichter en eigenaar van Puur.nu, ACT© in bij organisatie- en talentontwikkelingstrajecten bij haar klanten. Naast de opdrachten bij deze klanten, is Christianne bezig met een aantal initiatieven waar ACT© wordt ingezet. Waaronder SLIMsamenwerken, een project van Kracht in Mobiliteit, dat ze vanuit Stichting Timo met een aantal coaches ondersteunt.

In 2007 richtte Christianne Puur.nu op waarbij ze zich richt op organisatie- en talentontwikkeling en arbeidsmarktprojecten. Christianne vertelt: “Voorheen besteedden we het doen van metingen uit, maar in 2020 wilden we dit zelf gaan doen. We zochten een tool die dat paste bij Puur.nu en na onderzoek bij alle coaches en trainers in ons netwerk, kwamen we uit bij ACT©.

Toen ik zelf mijn terugkoppelgesprek had, was ik flabbergasted. Er zit een diepgang in die je in andere metingen niet tegenkomt. Je vult bij andere metingen in hoe je naar jezelf kijkt en daar komt dan vaak niets nieuws uit. Bij ACT© komt dat wel naar boven, omdat het dieper gaat. Dat is het verschil met andere talentmetingen. Dit brengt iets nieuws.” Inmiddels zet Christianne bij al haar opdrachten ACT© in. Ook bij het samenwerkingsverband met Kracht in mobiliteit en het project SLIM Samenwerken.

Dit jaar richtte Christianne Stichting Timo op met een aantal, door myHBMcenter voorgestelde, coaches die ook ACToren zijn. In een samenwerkingsverband met Kracht in Mobiliteit is er een regio academie opgezet waar het project SLIMsamenwerken onderdeel van is. Dit project wordt gesubsidieerd vanuit het Ministerie van Sociale Zaken.

Project SLIM Samenwerken

Kracht in Mobiliteit is een initiatief van vijftien woningcorporaties in de regio Gelderland met als doel om binnen de sector leren en ontwikkelen te stimuleren, mensen slimmer samen te laten werken. Daarbij willen ze zorgen dat de medewerkers werk doen wat bij ze past en waar ze gelukkig van worden. Nu en in de toekomst. Bij het project SLIMsamenwerken kunnen alle 350 medewerkers van deze woningcorporaties vrijwillig de ACT©-meting doen. Hierna krijgen ze naast het terugkoppelingsgesprek nog een tweede gesprek over hoe ze de uitkomsten van ACT© toe kunnen passen.

Er verandert veel bij woningcorporaties en er wordt veel van de medewerkers gevraagd. Veel mensen werken er al lang, maar de veranderingen vragen wat anders van hen in hun werk dan voorheen. “Er is veel sociale problematiek in wijken, verduurzaming is steeds belangrijker,” vertelt Christianne, “er moeten heel veel sociale woningen bij komen omdat mensen steeds langer thuis blijven wonen. Daarbij moet er rekening worden gehouden met ‘de woningafspraken’ vanuit de Rijksoverheid, want van daaruit is het aantal nieuwe woningen bepaald. Daarnaast is er meer en meer digitalisering binnen de woningcorporaties en dit alles bij elkaar vraagt nogal wat van de medewerkers.”

Kracht in Mobiliteit geeft de medewerkers mogelijkheden om te kijken hoe zij zelf hun loopbaan kunnen regisseren. Daarbij worden ze met de ACT©-meting gestimuleerd om actief aan de slag te gaan, zodat hun talenten ook in de toekomst aansluiten bij hun behoefte en die van de organisatie waar ze werken.

SLIMsamenwerken: de eerste resultaten

Om de medewerkers een idee te geven van hoe hun werk eruit gaat zien, heeft Christianne met de woningcorporaties een blik op de toekomst geworpen. “We hebben een vergezicht gemaakt van de woningcorporatie in 2025,” vertelt Christianne. “Per functiegroep is de verandering beschreven en wat er dan van de medewerkers wordt gevraagd. Zo brengen we het veranderende werk voor woningcorporaties in kaart en stimuleren we mensen om in beweging te komen, mee te groeien en mee te bewegen”.

Het project is gestart in mei 2023 en de uitnodigingen aan in eerste instantie managers, bestuurders en HR-managers heeft in de eerste maand al 50 aanmeldingen opgeleverd. “Via de website van Stichting Timo kunnen mensen zich aanmelden en een voorkeur aangeven voor de coach die hen begeleidt,” vertelt Christianne. “De eerste terugkoppelingsgesprekken na de ACT©-metingen zijn gevoerd en de reacties zijn enthousiast. Er is zelfs al iemand die de ACT©-basisopleiding zelf wil gaan doen. Na de bovenste laag van de organisaties, zullen ook alle andere medewerkers een uitnodiging ontvangen.”

Het project loopt tot 1 december 2024. Benieuwd naar de resultaten? Eind 2023 geven we je een update

ACT© voor jouw organisatie?

Wil je jouw medewerkers laten ontdekken waar hun groei- en ontwikkelmogelijkheden liggen zodat ze succesvol voor zichzelf en voor je organisatie zijn?

Meer over ACT©